top of page

Top 5 gastronomskih delicija Ivanić-Grada

Otkrijte top 5 tradicionalnih delicija s područja Ivanić-Grada i okolice.

Top 5 gastronomskih delicija Ivanić-Grada

23. svibnja 2024.

TOP 5 GASTRONOMSKIH DELICIJA IVANIĆ-GRADA


Pitate se koji su to okusi Ivanić-Grada koji će obogatiti vaše nepce? Ili koja su to domaća jela Ivanić-Grada? Odgovor nosimo kroz TOP 5 listu gastronomskih delicija s područja Ivanić-Grada.1.BUČINO ULJE


Bučino ulje nastaje preradom pomno odabranih bučinih sjemenki zbog kojih ga karakterizira tamno zelena boja te specifičan, intenzivan okus. Ivanić-Grad posebice je poznat po proizvodnji bučinog ulja, a svoje bučino ulje možete kupiti u Centru za posjetitelje/Suvenirnici na Tržnici Maznica 7.


2. BELE KOBASE

Bele kobase su tradicionalne kobasice nadjevene mesom i kukuruznim brašnom sa začinima. Poznate su i kao „Moslavačke brašnjače“. Mogu biti dimljene i kuhane, te se mogu jesti odmah ili nakon dodatnog pečenja i kuhanja. Zbog svoje posebnosti i rijetkosti, bele kobase zaštićene su i brendirane kao autohtoni specijalitet.


3. VANKUŠI


Vankuš je tijesto od pšeničnoga brašna za razvlačenje za štrukle ili kruh, s nadjevom od kravljega sira, jaja i kukuruznoga brašna. Tradicionalno se u nadjev stavljao grubo mljeveni kukuruz, koji je u novije doba zamijenjen kukuruznim brašnom. Vankuši mogu biti prilog, ali i glavno jelo uz dodatak vrhnja ili masti. Specijalitet je nastao u nekadašnja siromašna vremena od namirnica koje su bile dostupne u domaćinstvima, a kao i bele kobase, vankuši su danas zaštićena autohtona gastro delicija.


3. BUČNICA


Bučnica je tradicionalna savijača punjena sirom i naribanom bučom, odnosno uljnom bundevom. Posebno mjesto za stolom zauzima na području sjeverne i središnje Hrvatske, koji su poznati po izobilju bundeva. Najbolje bučnice možete kušati početkom listopada na već poznatoj manifestaciji „Bučijada“ u Ivanić-Gradu.


4. KOTLOVINA


Kotlovina je tradicionalno mesno jelo koje se priprema u plitkom velikom tanjuru iznad vatre. Neki recepti uključuju samo meso i začine, dok neki i povrće - rajčice, paprike i mrkve. Za klasičnu varijantu koristi se svinjsko meso te kobasice. Kotlovina se često kuha za vrijeme slavlja ili obiteljskih druženja.


Ove specijalitete možete potražiti u našim restoranima!


FOTOGALERIJA
Leaves Shadow