top of page

Punoljetna Bučijada oborila sve rekorde!

Pročitajte kako je bilo na 18. Bučijadi u Ivanić-Gradu.

Punoljetna Bučijada oborila sve rekorde!

13. listopada 2022.

Bučijada u Ivanić-Gradu najiščekivaniji je vjesnik jeseni, a ove godine svoja je vrata posjetiteljima otvorila po 18. put!


Na ovogodišnjoj Bučijadi sudjelovalo je više od 160 izlagača na 13 lokacija koji su nudili razne proizvode od buča, bučno ulje, rukotvorine i ostale poljoprivredne proizvode. Ovogodišnju Bučijadu posjetilo je oko 55.000 posjetitelja. „Svake godine nam raste broj izlagača i posjetitelja, svake godine imamo nove sadržaje i širimo ponudu. Ovo je događanje u kojem želimo predstaviti naše proizvođače i dati naglasak na njihov trud i rad koji ulažu. Dostigli smo punoljetnost s našom Bučijadom. Zahvaljujem se svima na organizaciji naše najveće manifestacije. Svake godine sve je ljepša i veća te se nadam da će svi, od najmlađih do najvećih, pronaći nešto za sebe.“, rekao je gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.


Turistička zajednica Ivanić-Grada složila je iznimno bogat i širok program prilagođen svim uzrastima, s najboljim proizvodima i običajima koje ovaj dio Posavine i Moslavine nudi. „U Zagrebačkoj županiji ima preko 300 turističko-gastronomskih manifestacija, a danas mogu reći da je ovo manifestacija broj 1 u županiji. U njezinim počeci nitko nije znao za buču i bučino ulje, a danas je postignut cilj – promicanje vrijednosti, kvalitete te poticanje proizvodnje. Naši turistički rezultati stižu rekordne godine, a Bučijada u tome svakako pomaže“, kazao je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.


Manifestacija je organizirana uz pokroviteljstvo Grada Ivanić-Grada, Zagrebačke županije, Turističke zajednice Zagrebačke županije i Hrvatske turističke zajednice. Sponzori ovogodišnje manifestacije su Spar Hrvatska d.o.o., Hrvatske šume, Lukač jaja i Zagrebačka banka. Već u prijepodnevnim satima subote manifestaciju je posjetilo nekoliko tisuća ljudi. „Bučijada opet raste i vodeća je manifestacija ovakvog tipa u županiji. Od male manifestacije sa par OPG-ova, narasla je do ovoga što danas imamo. Ovaj kraj je tradicionalno vezan uz poljoprivredu, bogat proizvodnjom buča, pa mi je drago da je grad prepoznao poticanje udruživanja, promocije i podizanja kvalitete proizvoda“, rekao je izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.


Dražen Bošnjaković, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora i zastupnik naglasio je kako je zadovoljan iznimno velikom posjećenošću. „Velika ponuda, odlična organizacija i brojni sadržaji, slika su upornosti, rada i truda organizatora, na čemu im čestitam. Ova manifestacija važna je za razvoj ovog kraja, ali i za razvoj poljoprivredne proizvodnje i gospodarstva. Uz već poznato vinogradarstvo i vinarstvo, sljubljivanje bučnice i škrleta obavezna je u Ivaniću.“


U Prezentacijskom centru na tržnici Maznica mogla se razgledati izložba o bučama, a mnogobrojni posjetitelji su isprobali vožnju buča kočijom pored Vatrogasnog doma, te posjetili izložbe i radionice u Muzeju Ivanić-Grada i Pučkom otvorenom učilištu.


Iz Slovenije je pristigla divovska buča koja teži čak 401 kg i poklon je prijatelja iz Mozirskog gaja, poznatog arboretuma.


Razne predstave, natjecanja, igraonice, Buča selo i atraktivne dekoracije od buča po kojima je ova manifestacija prepoznatljiva oduševili su posjetitelje na Maloj Bučijadi na Sportskom parku Zelenjak i u gradskom parku.


Od glazbenih nastupa treba izdvojiti grupu Detour, nastup Gibonnija, te Đani Stipaničeva i Renate Sabljak. Glavna zvijezda Bučijade svake je godine pomno odabrani kum ili kuma, a ovoga puta je tu prestižnu titulu ponio sportski novinar Marko Šepat.


Na linku možete pogledati video sažetak s 18. Bučijade:FOTOGALERIJA
Leaves Shadow