top of page

Industrijska baština

Grad Ivanić-Grad poznat je po svojoj industrijskoj baštini koja se sustavno istražuje i prezentira.

Industrijska baština

Industrijska baština Ivanić-Grada obuhvaća period intenzivnog industrijskog razvoja Ivanić-Grada nakon 2. svjetskog rata kada započinju sveobuhvatna istraživanja nafte i plina na područja grada i šire okolice.


Prvi istraživački radovi u ivanićkom kraju datiraju s početka 20. stoljeća. Ta inicijalna potraga za naftom rezultirala je pronalaskom prvih kapi nafte iz ovog kraja 1949. godine kada je u proizvodnju pušteno prvo od sedam naftnih polja koja djeluju na širem području Ivanić-Grada, polje Križ-Šumećani.


Krajem 1962. godine otkriveno je, 3046 metara dubokom bušotinom, polje Ivanić te je u studenome 1963. godine počelo s radom cijelo naftno polje Ivanić. 60-tih i 70-tih godina osnivaju se brojne tvrtke na području grada: MEBA; kasnije Ivanićplast, Ivasim; kemijska industrija, TMPK; metaloprerađivačka industrija, ANTILOP; tekstilna industrija, 6.MAJ, kasnije Ivakarton, kartonaža, Agroposavina i brojne druge.


Industrijalizacija je donosila napredak i blagostanje, gradile su se nove škole i vrtići, trgovački centri, upravna središta i industrijska postrojenja, u polu ruralnim sredinama dizale su se prve stambene zgrade modernih vizura.


Ivanić-Grad je bio kolijevka izobrazbe radnih ljudi, raznih struka i razina, za potrebe cijelog nekadašnjeg INA-Naftaplina i drugih tvrtki koje su mijenjale gospodarski razvoj grada.

Kontakt i informacije

Adresa

Park hrvatskih branitelja 6
10310 Ivanić-Grad

Broj telefona

+385 1 4840 590

E-mail adresa

Web stranica

Usluge i proizvodi
  • Turistički paket Crno zlato Moslavine

  • Obilazak virtualnog muzeja industrijske baštine Ivanić-Grada

  • Povremene izložbe

  • Interpretacijske ploče

FOTOGALERIJA
Leaves Shadow