Biciklističke rute2022-04-20T11:26:59+02:00

Biciklističke rute

EN

Istražite Ivanić-Grad i okolicu na biciklu, posjetite 4 rijeke (Sava, Česma, Lonja i Glogovnica) i 2 šume (Marča i Žutica). Na području Ivanić-Grada i okolice osmišljeno je 6 biciklističkih ruta ukupne duljine više od 200 km. Rute pokrivaju cijelo područje Ivanić-Grada i okolice, provest će vas kroz prekrasnu prirodu, te poznatije i one manje poznate zanimljivosti ovog područja.

Rute su dostupne u GPX-u za navigaciju s mobitelom, a izrađena je i posebna karta biciklističkih ruta koju možete besplatno preuzeti u Info centru TZIG-a, u seoskim turizmima, hotelima i apartmanima, ili u digitalnom obliku na ovim stranicama. Karta je dostupna besplatno i u aplikaciji Avenza MapsTM.

Biciklističke rute se nalaze na javnim prometnicama bez posebne biciklističke infrastrukture. Poštujte prometna pravila za sudionike u prometu biciklima, nosite zaštitnu kacigu i naočale, te reflektirajuću odjeću. Rute vode manje prometnim cestama, sadrže više varijanti i odvojaka, a s pomoću karte možete i sami planirati svoje rute.

Iznajmljivanje bicikala

Servis i prodaja bicikala

Karta

1. Glogovnička ruta (29 km)

Preuzimi GPX [http://www.tzig.hr/bike-gpx/Glogovnica_bike.gpx]

Duljina: 29 km
Težina: srednje teška
Bicikl: cestovni, brdski
Nagib: uglavnom ravna
Podloga: asfalt, makadam

Ova ruta kreće od Hotela Sport, vodi na sjever do Kloštar Ivanića, te kroz vinograde, naselja i voćnjake dalje prema rijeci Glogovnici. Svakako vrijedi skrenuti do Stare Marče i dviju kapelica na brdu s prekrasnim pogledom na Vrbovec i dalje na sjeverozapad. Most preko Glogovnice je samo nekoliko stotina metara udaljen od “središta” Hrvatske, točke na kopnu koja je najudaljenija od najbiže državne granice (~65 km). Ruta dalje vodi kroz naselja i šumu Čret natrag do Kloštar Ivanića. Ukoliko želite skratiti ovu rutu (na 16 km), možete skrenuti lijevo u naselju Bešlinec.

2. Marčanska ruta (32 km)

Preuzmi GPX [http://www.tzig.hr/bike-gpx/Marca_bike.gpx}

Duljina: 32 km
Težina: srednje teška
Bicikl: cestovni, brdski
Nagib: brdovita
Podloga: asfalt, makadam, zemljani put

Marčanska ruta vas vodi na južne dijelove šume Marča, brdovito područje s vinogradima i naseljima. Prvi dio rute vodi uzduž rijeke Lonje nizinama Ivanić-Grada. Uskoro nailazite na nezaštićeni prijelaz preko pruge (OPREZ!). Nakon toga ruta nudi više varijanti za uspon do šume i natrag, pa ih možete istražiti sve. Najistočnija varijanta koja vodi kroz Graberje Ivanićko i Deanovečko brdo dijelom je zemljani put kroz šumu i livade. Ukoliko ste s cestovnim biciklom, a nedavno je padala kiša, bolje je izabrati neku drugu varijantu po cesti. Rubom šume ruta vodi do Trojičkog brda, a potom pokraj brojnih vinograda i kleti do Kloštar Ivanića. Kloštar Ivanić je naselje bogate povijesti (dvije crkve, franjevačka ljekarna iz 17. stoljeća i veliki zdenac). Kloštar Ivanić je bio i koordinatno ishodište za austrijsku katastarsku izmjeru hrvatskih zemalja u 19. stoljeću.

3. Česmanska ruta (17 km)

Preuzmi GPX [http://www.tzig.hr/bike-gpx/Cesma_bike.gpx]

Duljina: 17 km
Težina: srednje teška
Bicikl: cestovni, brdski
Nagib: brdovita
Podloga: asfalt, makadam

Česmanska ruta kreće od seoskog turizma Kezele i vodi do rijeke Česme. Tradicija, šarm, hrana i piće u seoskom turizmu Kezele čine ovo mjesto idealnim polazištem za istraživanje istočnog dijela Ivanić-Grada duž ove rute. S otvorenim pogledima na Moslavačku goru, brdovitim cestama kroz naselja, voćnjake i šume, ruta vas vodi do mira i tišine pokraj rijeke Česme.

4. Lonjska ruta (13 km)

Preuzmi GPX [http://www.tzig.hr/bike-gpx/Lonja_bike.gpx]

Duljina: 13 km
Težina: lagana
Bicikl: cestovni, brdski
Nagib: ravna
Podloga: asfalt, makadam

Ova kratka ruta vodi vas iz središta Ivanić-Grada kroz okolna naselja i dijelom pokraj rijeke Lonje. Ova lagana ruta idealna je za kratku popodnevnu rekreaciju nakon radnog dana. Ruta prelazi autocestu i vodi vas do sportskog aerodroma lokalnog aerokluba. Većina naselja uz rutu u nazivu imaju riječ “Breški” što dolazi od riječi brijeg (breg). Iako ćete teško opaziti brijegove, u prošlosti su ova mala uzvišenja bila dovoljna za zaštitu naselja i tradicionalnih drvenih kuća od poplava rijeke Save. I dan danas u tim naseljima možete vidjeti dio sačuvanog graditeljskog nasljeđa iz tih vremena.

5. Savska ruta (38 km)

Preuzmi GPX [http://www.tzig.hr/bike-gpx/Sava_bike.gpx]

Duljina: 38 km
Težina: srednje teška
Bicikl: cestovni, brdski
Nagib: ravna
Podloga: asfalt, skela

Savska ruta kreće od sportskog parka Zelenjak u Ivanić Gradu i vodi vas do rijeke Save kroz naselja u Posavini. Poseban doživljaj je prelazak rijeke starom skelom na desnu stranu (besplatno za bicikle). Radno vrijeme skele je pon-sub od 6:30 do 19:30 i ned. od 8:00 do 13:00 (najnovije informacije na https://www.
martinskaves.hr/skela.htm). Za topla vremena prije prelaska možete skrenuti desno i nakon 1,9 km posjetiti pješčanu plažu na obali Save, te se tamo odmoriti i uživati na suncu. Ruta uz Savu vodi vas po nasipima kroz pitoreskne nizine i naselja s lijepim pogledima na rijeku. U Trebarjevu Desnom možete zastati kod rod-nog mjesta Stjepana Radića, važnog hrvatskog političara. U Martinskoj Vesi ponovo prelazite rijeku, ovaj put preko mosta i vraćate se natrag do polazišta uzvodno lijevom stranom rijeke Save.

6. Ruta po Žutici (42 km)

Preuzmi GPX [http://www.tzig.hr/bike-gpx/Zutica_bike.gpx]

Duljina: 42 km
Težina: srednje teška
Bicikl: cestovni, brdski
Nagib: ravna, dijelom brdovita
Podloga: asfalt, makadam, zemljani put

Ruta vodi kroz šumu Žutica, poznato područje i polje za eksploataciju nafte i plina. Iako je još uvijek u radu, mnoge stare bušotine su zatvorene. Ova ruta nudi nekoliko odvojaka i varijanti. Jedan odvojak vodi do područja za ispašu Gospođica, mjesto gdje stoka slobodno pase tijekom ljetne sezone. Drugi odvojak vodi do kanala gdje možete potražiti mjesta gdje je dabar srušio stabla (za to je potrebno prošetati ili se provozati uzduž nasipa). U slučaju suhog vremena i brdskog bicikla, odlična varijanta je uzduž nasipa (zemljani put) prema naselju Vezišće, mjesta gdje se u 19. stoljeću rodila operna primadona Milka Trnina. Ruta dalje vodi uzbrdo do Križa, jednog od tri veća naselja u ovoj regiji. Na povratku trebate prijeći prugu preko nezaštićenog prijelaza (OPREZ!). Svakako ponesite vodu i osvježenje sa sobom jer je veći dio rute izvan naselja.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Prihvaćam