Virtualni muzej industrijske baštine Ivanić-Grada drugi je muzej takvog tipa u Hrvatskoj

2020-01-10T12:04:36+01:0010. siječnja, 2020.|

U ponedjeljak 30.12.2019. godine, udruga Prijatelji baštine, otvorila je Virtualni muzej industrijske baštine Ivanić-Grada, drugi muzej takve vrste u Hrvatskoj nakon Virtualnog muzeja karlovačke industrije. Ivanić-Grad se ovim projektom uspješno priključuje drugim gradovima u Hrvatskoj (Sisak, Rijeka, Zagreb, Labin, Karlovac ) koji već nekoliko godina istražuju i prezentiraju industrijsku baštinu. Iz udruge naglašavaju da se radi o muzeju zajednice, svakodnevne komunikacije, istraživanja te razmjene znanja. Virtualni muzej nalazi se na poveznici: www.industrijska-bastina.com

Cilj muzeja je prezentirati bogatu industrijsku baštinu ivanićkog kraja i okolice koja se intenzivno razvija nakon 2. svjetskog rata zahvaljujući otkrićima nafte i zemnog plina. Trenutno se u virtualnom muzeju nalazi 200 predmeta i planira se daljnje prikupljanje i prezentiranje novih predmeta kroz cijelu 2020. godinu što uključuje predmete, fotografije i video materijale. Članovi udruge su profesionalci iz društveno humanističkih znanosti (muzeolozi, povjesničari umjetnosti, arhitekti itd.) te svoj rad u udruzi odrađuju volonterski.

Virtualni muzej dio je projekta Industrijska baština Ivanić-Grada koji je u 2019. uključivao  nekoliko zanimljivih aktivnosti: 10-dnevna međunarodna volonterska radionica “Mapiranje i dokumentacija industrijske baštine” u suradnji s u udrugama; European Heritage Volunteers i Culture Hub Croatia i prezentaciju primjera dobre prakse očuvanja industrijske baštine u Hrvatskoj i Sloveniji (Interpretacijski centar industrijske baštine Sisak – Holandska kuća, Centar za industrijsku baštinu Rijeka, Virtualni muzej karlovačke industrijske i Virtualni muzej rudarstva iz Trbovlja u Sloveniji).

Tijekom trajanja projekta udruga Prijatelji baštine provodi i anketu za građane o zainteresiranosti za ovaj projekt

(link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScT8dk0pLtimRnVH79GlnHGBYq2ARVZ_MSXjnh7VNJZyz-dnQ/viewform) i prema trenutno prikupljenim podacima, 85% ispitanika smatra da će ovaj projekt senzibilizirati lokalno stanovništvo za industrijsku baštinu i 100% ispitanika želi da se industrijska baština Ivanić-Grada uvrsti na Europske rute industrijske baštine.

Provedbu projekta u 2019. godini podržali su brojni partneri i sponzori; Grad Ivanić-Grad, Ivasim d.o.o., INA d.d., Plinacro d.o.o., Mi Maris d.o.o., Kapitel d.o.o., Elektrocentar Petek d.o.o., Ivanićplast d.o.o., Gradska knjižnica Ivanić-Grad, Pučko otvoreno učilište Ivanić-Grad i brojne druge tvrtke, udruge i pojedinci.

Tijekom 2020. udruga Prijatelji baštine nastavlja s crowdsourcing i crowdfunding kampanjama za Virtualni muzej industrijske baštine, provedbom edukativnih aktivnosti na temu industrijske baštine, turističkih obilazaka lokaliteta i promocijom cijelog projekta u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Aktivnosti udruge možete pratiti na:

www.prijatelji-bastine.hr
www.facebook.com/prijateljiastine

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Prihvaćam