U Dubrovčaku Lijevom se otvara prvi posavski kukuruzni labirint “Hrvatica”

2022-08-08T14:09:30+00:008. kolovoz, 2022.|

Atrakcije od prirodnih materijala potiču razvoj održivog turizma

U petak 19. kolovoza otvara se prvi posavski kukuruzni labirint “Hrvatica” u Dubrovčaku Lijevom kod Ivanić-Grada. Projekt je inicirala Turistička zajednica Ivanić-Grada u suradnji s nekoliko partnera; Poljoprivredni institut Osijek, Muzej Ivanić-Grada, Prijatelji baštine, KUD “Posavac” Dubrovčak Lijevi – Topolje i DVD Dubrovčak Lijevi. Projekt podržava i Grad Ivanić-Grad. Inspiracija za projekt su kukuruzni labirinti u Srednjoj Europi, posebice u Češkoj.

Cilj projekta je podrška održivom razvoju turizma u ruralnom području koji uključuje lokalnu zajednicu, pruža posjetiteljima inovativno iskustvo i direktan kontakt s prirodom. Zahvaljujući kukuruznom labirintu na Dubrovčaku Lijevom na parceli gosp. Josipa Klaka, dobit ćemo atraktivnu turističku instalaciju od prirodnog resursa koja će trajati od kraja kolovoza do sredine listopada i na taj način pružiti obiteljima, parovima, samostalnim istraživačima i grupama mogućnost istraživanja, dodatni turistički sadržaj uz posjet Ivanić-Gradu.

Motiv kukuruznog labirinta preuzet je s posavske narodne nošnje „Hrvatica“, karakteristične za taj dio Posavine i time smo dobili dodatnu povezanost s lokalnim kulturno-povijesnom baštinom. Za nacrt labirinta zaslužna je Kristina Komšo, studentica krajobrazne arhitekture i članica udruge Prijatelji baštine.

Tijekom boravka u labirintu posjetitelji će moći istraživati zanimljivosti iz lokalne baštine odgovarajući na pitanja koja su postavljena na desetak tabli unutar labirinta. Posjetitelji će dobiti odgovore na pitanja poput „Po čemu je Dubrovčak dobio ime?“ ili „Što povezuje Dubrovčak Lijevi i Dubrovčak Desni?“ Zanimljivosti su pripremili u Muzeju Ivanić-Grada.

Tijekom boravka na Posavini preporučujemo i vožnju skelom po Savi ili posjet nekom od lokalnih OPG-ova. Labirint će se moći posjetiti tijekom tjedna uz najavu, a subotama i nedjeljama od 10 do 18 sati. Preporučena je uplata donacije od 10 kn / osoba za daljnji razvoj labirinta i podršku lokalnom KUD-u i DVD-u čiji će članovi sudjelovati i pomagati posjetiteljima u snalaženju u labirintu.

Sam kukuruz je hrvatski proizvod Poljoprivrednog instituta Osijek pod nazivom „Kulak“. Posjetitelji će tijekom obilaska saznati više informacija i o ovoj sorti kukuruza.

Kukuruzni labirint bit će otvoren i za vrijeme trajanja najveće turističke manifestacije u Ivanić-Gradu, 18. Bučijade (1. i 2.10.) i  vjerujemo da će velik dio posjetitelja rado posjetiti i kukuruzni labirint na Dubrovčaku Lijevom jer će biti posebno ukrašen bučama.

 

 

Kontakt informacije

Moslavačka 11 Ivanić-Grad, Zagrebačka, Croatia

Telefon: 01 2881 591

Recent Posts

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Prihvaćam