Tradicija

Tradicija2018-08-18T16:08:20+02:00

Drvene kuće i čardaci

tradicijska su arhitektura koja podsjeća na povijest ivanićgradskog kraja i uči nove generacije kako se nekad živjelo.

Obitelj Prodan i Radočaj

iz Posavskih Brega, bave se već dugi niz godina proizvodnjom lana i lanenih proizvoda, a tkaju se i narodne nošnje.

Folklorna društva

Folklorna društva iz Posavskih Brega, Dubrovčaka Lijevog-Topolja, Caginca i Ivanić-Grada njeguju izvorne posavske pjesme i plesove te uveseljavaju sve koji prisustvuju manifestacijama našeg grada.

Opanci

Izrada opanaka i ostalih kožnih proizvoda tradicija je obitelji Kruh Vuk još od početka 20. stoljeća. U obiteljskoj tradicijskoj proizvodnji izrađuje se obuća za kulturno-umjetnička društva.

Izrada opanaka i ostalih kožnih proizvoda je tradicija obitelji Kruh Vuk koja datira od početka 20. stoljeća. Djed Slavko otvorio je obrt u Ivanić-Gradu, a naslijedio ga je njegov sin Josip. Danas se ovim poslom bavi cjelokupna obitelj.

U obiteljskoj tradicijskoj proizvodnji izrađuju se proizvodi (isključivo po narudžbi) za kulturno umjetnička društva u zemlji i još više u inozemstvu. Osim opanaka, proizvode se i ostali tradicijski kožni proizvodi za narodne nošnje, čizme, remenje.

U novije vrijeme razvija se suradnja sa modnom industrijom prema idejama modnih dizajnera.

Kruh Vuk d.o.o.
Ivan Kruh Vuk, Ulica ruža 62, 10310 Ivanić Grad
Tel.: +385 1 2881 449
e-mail: info@opanci-obuca.com, www.opanci-obuca.com

Kočija obitelji Humnjan

iz Dubrovčaka Lijevog, stara preko 60 godina i uređena u tradicijskom stilu, prisutna je na županijskim i gradskim manifestacijama.

Dio prvi – Kočija obitelji Humnjan iz Dubrovčaka Lijevog, stara preko 60 godina i  uređena u tradicionalnom stilu, prisutna je na svim gradskim manifestacijama, kao i na  manifestacijama Zagrebačke županije.

Dio drugi – Kao najljepše uređene kočije sa zapregama konja posavaca, posljednih godina osvajali  su nagrade: na Poljoprivrednom sajmu u Gudovcu  (1. mjesto u rujnu 2008.), na Vinkovačkim jesenima 2007. (2.mjesto), u Slunju 2008, u Kloštar Ivaniću nekoliko godina za redom. U  tradicionalnoj  drvenoj štali  i na ispaši u prirodi uzgajaju 15 konja posavaca.

Lan

1997. godine Pučko otvoreno učilište ponovno je na našem području pokrenulo i oživjelo sijanje lana, tradicijsku preradu, tkanje na tkalačkom stanu i izradu lanenih ručnika. Laneni ručnik je suvenir Ivanić-Grada i Zagrebačke županije.

Počelo je, naravno, prije puno stoljeća, prije prvih tvornica tkanina, prije etno-modnih revija i robnih kuća s konfekcijskom odjećom. Počelo je, dok se na većini polja u Moslavini i Posavini uzgajao lan i konoplja, dok je svaka kuća imala svoj tkalački stan i vrijedne ženske ruke koje su tkale metre i metre platna za plahte i jastučnice, ručnike i stolnjake, odjevne predmete, crkveno ruho i opremu za obiteljske i pučke svečanosti, za rođenja i krštenja, svadbe i pogrebe, svetak i petak…

Područje Ivanić-Grada i obližnjih sela poznato je i danas po prelijepim nošnjama, prepunim bogatih, tkanih i vezenih ukrasa šarenih boja, među kojima prevladava crvena, a nisu zanemarene niti brojne druge kombinacije boja i uzoraka. Posebna maštovitost i ustrajnost u održavanju tradicija tkanja i vezenja održala se među ženama Posavskih Brega i Zaklepice, stoga ne iznenađuje da je upravo tu, među vrijednim tkaljama-čuvaricama starih znanja i vještina iznikla ideja da se dio tog bogatstva iskoristi za izradu uporabnih predmeta i kvalitetnih, autentičnih suvenira od lana koji će svojom izvornošću i ljepotom nositi sjećanja na pučku tradiciju ivanićkog kraja diljem Hrvatske i drugih zemalja svijeta.

Projekt Lan i tkalačka radionica započeo je 1997. u Zaklepici, na imanju obitelji Prodan, gdje se uz pomoć i poticaj Lady Jadranke Beresford Peirse iz Londona, poznate donatorice za očuvanje hrvatske kulturne baštine te Agronomskog fakulteta iz Zagreba nakon dugih desetljeća opet posijao lan. Projekt je pokrenut na inicijativu ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Palme Klun Posavec i voditeljice cjelokupnog projekta.

Zašto je sve počelo?

Suština projekta bila je obnova sijanja lana i tradicijske prerade te obnova tekstilnog rukotvorstva (tkanja na tkalačkom stanu) kao mogućnosti očuvanja kulturne i etnografske baštine ivanićgradskog prostora.

Tko je sve upoznat s projektom?

  • Do sada je projekt predstavljen nizom izložbi te okruglim stolovima i razgovorima o mogućnostima proširenja projekta u gospodarskom i kulturnom značenju.
  • Prezentiran je u Bruxellesu, Münchenu, Firenzi, Londonu, Parizu, Zagrebu i Dubrovniku.
  • Medijski je popraćen u “Vrtu” Večernjeg lista, Jutarnjem listu, Vjesniku, Elle-u, turističkim vodičima, u časopisu Hause and Garden iz Londona.
  • Prikazan je u mnogim televizijskim i radio emisijama kao primjer kulturološkog, etnološkog, ekološkog i turističkog hrvatskog proizvoda.

Kakva su postignuća?

prvo – Laneni ručnik sastavni je dio košarice suvenira Zagrebačke županije jer je osvojio prvo mjesto u izboru suvenira Zagrebačke županije 2002. te grada Ivanić-Grada 2005.

drugo – Sastavni dio projekta je organizacija tečajeva tkanja (u proljeće i jesen) u Pučkom otvorenom učilištu u Ivanić-Gradu.

treće – Projekt Lan i tkanje podupire grad Ivanić-Grad te Zagrebačka županija, Agronomski fakultet u Zagrebu te Turistička zajednica Zagrebačke županije.

četvrto – U sklopu projekta Lan i tkalačka radionica revitaliziran je uzgoj i prerada lana, a  kreativnim tkalačkim radionicama stare vještine tkalja prenose se i na mlađe naraštaje, a sve to u cilju očuvanja tradicijskog zanimanja. Upravo zbog toga ovaj projekt ima gospodarsku i kulturnu vrijednost i više je nego prihvatljiv model spajanja tradicionalnog i suvremenog kulturnog življenja ovoga kraja.

Manifestacije u Ivanić-Gradu

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Prihvaćam