MTB i Trail utrka “Tour de Marča” okupila 400 sudionika

2022-06-15T14:32:05+00:0015. lipanj, 2022.|

 

U organizaciji CROFULL Adventure i Grada Ivanić-Grada, te uz pomoć Hrvatskih šuma i TZG Ivanić-Grada,11. i 12. lipnja održan je dvodnevni outdoor event „Tour de Marča“.

Novost ovogodišnje utrke „Tour de Marča“ je da se, uz MTB utrke, po prvi put održala i utrka u Trail trčanju. Start MTB utrke bio je u subotu, 11. lipnja u 11 sati, a TDM Trail RUN u nedjelju, 12. lipnja u 11 sati kod imanja „Stara Marča“.

Šuma Marča pokraj Ivanić Grada nalazi se na zapadnim obroncima Moslavačke gore i omiljeno je sportsko „igralište“ brojnih rekreativaca ovoga kraja. Stoga je Ivanić-Grad podržao organizaciju cross-country mountainbike i trail trkačkih utrka kako bi organizatori podijelili svoju strast i svoj omiljeni trening-teren s drugim sportskim kolegama.

“S ciljem razvoja turističkih proizvoda u segmentu aktivnog turizma, Turistička zajednica Ivanić-Grada, Grad Ivanić-Grad i Hrvatske šume već drugu godinu zaredom podržavaju organizaciju biciklističke i trkačke utrke Tour de Marča. Utrka se održava 11. i 12. lipnja s početkom na Imanju Stara Marča. Ovakvim se aktivnostima popularizira bavljenje sportom, usvajanje zdravih životnih navika i boravak u prirodi. Šuma Marča predstavlja izuzetno vrijedan prirodni resurs na našem području i ponosni smo što je Ivica Kostelić sa svojim timom iz CROFULL Adventure odabrao šumu Marču za razvoj MTB bike & trail run“, kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada Ana Gašparović.

Start utrke bio je ispred imanja „Stara Marča“ u šumi Marča, koja je udaljena 11 km od Ivanić Grada. Dužina jednog kruga je 23,65 km, od čega se 60% dužine kruga vozi po zemljanim šumskim putevima, a ostalih 40% po makadamu. Staza kroz šumu Marča je prepuna brzih spusteva i strmih uspona.

“Ja sam se s obitelji preselio na imanje u okolici šume Marča prije četiri godine, i od tada svakodnevno istražujem šumu, trčeći ili biciklirajući. Šuma je zaista pogodna za razvoj brdskog biciklizma i ovogodišnji odaziv potvrđuje da smo napravili dobru promociju. Za šumu Marča svakako će se u narednom periodu čuti u sportskim krugovima!“, rekao je jedan od organizatora, naš proslavljeni skijaš Ivica Kostelić.

„Ovogodišnja organizacija bila je dosta zahtjevna s obzirom da smo praktični moral dvostruko označavati staze, jer se radi o različitim duljinama staza za bicikliste i trkače. Dodatan problem nam je stvorila kiša koja je padala protekli tjedan. Međutim, to je čar svih outdoor sportova. Drago mi je da nas je na same dane održavanja utrke vrijeme poslužilo i mogli smo uživati ​​u prekrasnoj prirodi“, dodao je Kostelić.

Na ovogodišnjoj utrci prijavilo se preko 170 biciklista, oko 120 trkača, te još skoro 160 rekreativaca u svim kategorijama iz raznih krajeva Hrvatske, od Dubrovnika i Pazine, preko Samobora, Zagreba, Varaždina i Ludbrega, pa sve do Osijeka. Prijavljeni su natjecatelji i iz susjednih Bosne i Hercegovine i Slovenije, tako da utrka poprima i međunarodni karakter

Sudionici MTB utrke natjecali su se u muškoj, ženskoj i timskoj Epic kategoriji ukupne duljine 46 km (2 kruga), te muškoj i ženskoj Sport kategoriji duljine 23,6 km (1 krug).

U ženskoj konkurenciji Epic utrke pobjedu je odnijela Larisa Bošnjak iz BBK Šišmiš s vremenom 2:35:02. Drugo mjesto osvojila je Klara Kustura iz BK X factory s 2:42 zaostatka, a treće mjesto pripalo je Ani Rumiha iz Adrenalina Giant MTB Teama sa zaostatkom 8:59 za pobjednicom.

Antonio Barać iz Bk Kamen Pazin pobijedio je u muškoj konkurenciji s prednošću od 2:37 ispred Frana Bošnjaka iz BBK Šišmiš. Brončana medalja pripala je Tomislavu Kataleniću iz Kluba Sic, a za pobjednikom je zaostao 6:15 min.

U ekipnom natjecanju prvo mjesto i zlatnu medalju dobila je ekipa SanJay Team u sastavu Mario Sajko i Klemen Jančan s ukupnim vremenom 4.15:24. Sa samo 19 sekundi zaostatka na drugom cilju stigla je ekipa Scott Juniors u sastavu Jakov Svilokos i Matija Trstenjak, dok je treće mjesto pripalo Hormann Slovenija bike teamu, Blaž Lupše i Gregor Kranjc, s ukupnim vremenom 4:18:42.

Prvih pet plasiranih natjecatelja Epic kategorije, te prve tri Sport kategorije, dobili su vrijedne nagrade.

U nedjeljnom programu, u TDM Trail RUN trkači su se natjecati u tri različite kategorije, ovisno o dužini iste utrke, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Trkači „duge“ staze trče 28 km, „srednje“ staze 16 km, a „kratke“ 4 km. Prvih pet natjecatelja u kategoriji „duge“ staze osvojile su bogate novčane nagrade, dok su natjecatelje u utrkama „srednje“ i „kratke“ staze dočekale nagrade sponzora.

Zlatna medalja u utrci „duge“ staze u ženskoj konkurenciji pripala je Tei Faber iz AK Dubrovnik s vremenom 2:22:46. Drugo mjesto osvojila je Marija Vrajić iz AK Maksimir sa zaostatkom od 19:36 minuta za pobjednicom, dok je bronca otišla u ruke Heleni Gleđa iz AK Dubrovnik.

U muškoj konkurenciji odličan dan su imali natjecatelje iz AK Zabok, koji su osvojili prva dva mjesta. Nikola Špoljar osvojio je zlato s vremenom 2:07:52, dok je njegov klupski kolega Mario Gorički zastao za 4:49 min. Treće mjesto pripalo je Mihi Podgornik.

Svi rezultati mogu se pronaći ovdje.

Prostor šume Marča i njezine neposredne okolice povijesno je važan srednjovjekovni lokalitet koji zaista vrijedi istražiti, bilo biciklom, pješice ili u pratnji povjesničara i poznavatelja lokalnih baštinskih priča.

Kontakt informacije

Moslavačka 11 Ivanić-Grad, Zagrebačka, Croatia

Telefon: 01 2881 591

Recent Posts

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Prihvaćam