Poučna staza Hrvatskih šuma 8

Poučna staza Hrvatskih šuma 82021-07-25T07:52:14+02:00

ŠUMSKI ŠTETNICI
Naziv vrste: Thaumatoepoea processionea L.
Narodni naziv: hrastov četnjak

Jaja ovog štetnika su bijele boje veličine 1 mm. Nalaze se u gornjem dijelu krošnje na tankim izbojcima glatke kore. Ženka ih polaže u jednoslojnoj pločici i pokrivanih ljuščicama kako bi ih prikrila od prirodnih neprijatelja. Ženka polaže između 30 i 300 jaja. Gusjenice izlaze iz jaja krajem travnja početkom svibnja.  Prolaze kroz 6 stadija i mogu narasti do 5 cm. Ističu se skupine gusjenica koje se kreću kao procesije sa mjesta okupljanja do mjesta brsta. Mlade gusjenice su svijetlije boje i okupljaju se  na spojenim dijelovima listova. 

Tipična kuglasta gnijezda (do veličine nogometne lopte) ili duguljasta gnijezda (do 1m), paučinaste nakupine ispunjene ekskrementima pojavljuju se u kasnijim stadijima, tek u 5 stadiju i nalaze se na deblu i rašljama ili donjim dijelovima jačih grana. Pojavljuju se sredinom lipnja.
Hrane se isključivo hrastovima (monofagi).

U paučastim gnijezdima gusjenice se kukulje u srpnju i traje 3-5 tjedana.
Leptiri predstavljaju adultni stadij (imago) a pojavljuje se u srpnju i kolovozu. Oplođene ženke već drugu noć nakon kopulacije odlažu kompletan broj jaja. Iako i mužjaci i ženke mogu daleko letjeti, njihov je let dosta neprimjetan jer vrlo kratko žive.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Prihvaćam