Održana 15. Bučijada u Ivanić-Gradu

2019-10-22T09:51:00+02:0014. listopada, 2019.|

Od 4. do 6. listopada 2019. u Ivanić-Gradu je održana 15. Bučijada. Ovogodišnja Bučijada oborila je rekord –više od 50 000 posjetitelja došlo je iz svih krajeva Hrvatske, a iskazani interes pokazao je njezinu važnost i atraktivnost. Ivanić-Grad se još jednom pokazao kao odličan domaćin i organizator koji radi na promociji kontinentalnog turizma, te daje potporu lokalnim obrtnicima i poduzetnicima koji su imali priliku izložiti svoje proizvode.

Podsjetimo, 15. Bučijada u Ivanić-Gradu svečano je otvorena u subotu 5. listopada. Manifestacija posvećena buči, kraljici jeseni, najveća je i najposjećenija turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija u Hrvatskoj.

Kao što je na otvorenju izjavio gradonačelnik Javor Bojan Leš  bila je to prilika da domaći proizvođači izlože proizvode. Bilo je preko 200 izlagača, 60 OPG-a, 25 proizvođača ulja, 13 ekoloških proizvođača, kao i proizvođači hrane s područja cijele Hrvatske. Ovaj događaj izuzetno je značajan i zašto što se kroz gospodarske aktivnosti i kroz stručni skup o proizvodnji bučinog ulja promovira proizvodnja, a tijekom manifestacije prodalo se 3000 litara bučinog ulja. Svečanom otvorenju, uz gradonačelnika Ivanić-Grada Javora Bojana Leša, prisustvovali su izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Josip Vrbanek, izaslanik Predsjednika Hrvatskoga sabora i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, izaslanik Predsjednika Vlade RH i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, te direktorica Turističke zajednice Ivanić-Grad Ankica Bešter.

Posljednjeg dana  Bučijade, u nedjelju, održana je dodjela priznanja za najbolje skulpture inspirirane bučom, a prvu nagradu dobila je Ivana Ožetski. Dodjeli nagrada prisustvovala je i Jana Škrgulja, ponosna kuma ovogodišnje Bučijade koja je tom prilikom čestitala pobjednicima, ali i Gradu na organizaciji najbolje Bučijade do sada. Dodijeljene su i nagrade za najljepše uređeni prostor i štand, najbolje fotografije Bučijade, kao i za najveću i najoriginalniju buču.

Pobjednici po kategorijama:

Najljepše  uređeni prostori  bučama 2019.

  • Trgovina Duba – najljepše uređen izlog
  • Caffe bar Owl – najljepše uređen ugostiteljski
  • Obitelj Renko – najljepše uređena okućnica
  • DV Ivanić-Grad, Objekt Vjeverice – najljepše uređena javna ustanova

Najljepše uređeni štandovi 2019.

  • Etno udruga Turopoljska Posavina Štefica Dianežević – 1. mjesto za najljepše uređen štand
  • OPG Tumpak Zlatko – mjesto za najljepše uređen štand
  • OPG Ivica Cesar – mjesto za najljepše uređen štand

Foto natječaj fotolovac 2019.

  • Nika Crnković – 1. mjesto na Fotolovcu 2019.
  • Nikolina Zekić – 2. mjesto na Fotolovcu 2019.
  • Sven Balen – 3. mjesto na Fotolovcu 2019.

Najveća buča  – opseg =  136 cm – OPG ANTOLIĆ

Najoriginalnija buča – OPG CESAR

Najmanja buča – LAN GRANDIS d.o.o.

Skulptura s najviše lajkova na Facebooku (263 lajka)FAŠNIČKA UDRUGA „ŽABA“

Kao što je i najavila Ankica Bešter, direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada, posjetitelji su uživali uz veliki prodajni sajam buča, brojnim kulturno-zabavnim sadržajima, jelima i slasticama od buče domaćih ugostitelja, pivu od buče i autohtonom vinu škrlet. Za najmlađe posjetitelje održane su kreativne radionice, vožnja Buča kočijom i Bučko vlakićem, vatrogasnim igrama s bučama, jahanju ponija kao i kazališnim predstavama.

Među glavnim atrakcijama bile su izložbe skulptura i instalacija pod nazivom „Buča kao inspiracija“ u Parku hrvatskih branitelja. Pripreme za prezentaciju osam instalacija od prirodnih materijala trajale su mjesecima, a postavljane su cijeli dan prije samog otvaranja.

Tijekom cijelog vikenda održavani su i turistički obilasci grada „U šetnji sa znamenitim građanima“ i Ivanić tvrđa-vojna povjesnica“, te se u Muzeju Ivanić-Grada mogla razgledati izložba vinogradarstva i vinarstva ivanićkoga kraja „Črn-bel – od trsja do čaše“, te izložbe gljiva i malih domaćih životinja.

 

Bučijada se održala u organizaciji Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatske turističke zajednice, Zagrebačke županije i Grada Ivanić-Grada.

Suorganizatori manifestacije su Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske, Pučko otvoreno učilište Ivanić-Grad, Komunalni centar Ivanić-Grad d.o.o., Muzej Ivanić-Grada, Vatrogasna postrojba i zajednica Ivanić-Grad, Ivakop, KUD-ovi, udruge, ugostitelji i građani Ivanić-Grada.

Sponzori ovogodišnje Bučijade bili su: INA d.d., PBZ d.d., AEKS d.o.o., MATO EL-D d.o.o., ECP d.o.o., IVASIM d.o.o., Kezele-vino, U.O. Rošo, DM d.o.o., a medijski pokrovitelji Obiteljski radio Ivanić, portal „Volim Ivanić“, Krijas d.o.o.

 

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Prihvaćam