Najškrlet 2017. po izboru struke proizvela je Vinarija Voštinić-Klasnić

2018-08-22T15:41:43+02:0011. travnja, 2018.|

Manifestacija ŠkrletOVO okupila je u subotu u Ivanić-Gradu brojne vinske stručnjake koji su u selekcijskom dijelu programa škrlet Vinarije Voštinić-Klasnić proglasili Najškrletom redovne berbe 2017. Zabavni dio, ŠkrletOVO PARTY privukao je dvjestotinjak građana, vinskih zaljubljenika koji su do kasnih večernjih sati uživali u odabranim vinskim ostvarenjima, gastronomskoj ponudi i glazbenom programu.
”Škrlet ima veliki potencijal za daljni razvoj turizma u Ivanić-Gradu i Moslavini i zato smo ponosni pokrovitelji ove manifestacije koja promovira našu autohtonu sortu van granica našeg kraja”, naglasio je Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada prilikom otvorenja manifestacije ŠkrletOVO 2018.

Predsjednik Udruge škrlet Moslavina Janko Kezele istaknuo je napore Udruge i značajan napredak koji je postignut u protekloj godini u unaprijeđenju kvalitete škrleta, ali i njegovoj promociji van granica Moslavine.

Stručni dio ŠkrletOVA okupio je 70 sudionika među kojima predstavnike struke, lokalne i područne samouprave, distributere, novinare, i vinske zaljubljenike. “Škrlet je jedna od najznačajnijih bijelih autohtonih sorti kontinentalne Hrvatske, naročito zbog njegova kvalitetnog potencijala. Zahvaljujući unaprijeđenoj kvaliteti genske osnove i sadnog materijala do koje se došlo klonskom selekcijom u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, vinari s ovog područja su u prednosti u odnosu na svoje kolege u drugim regijama i nadamo se da će to znati dobro iskoristiti,” naglasio je doc.dr.sc. Darko Preiner sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

Tijekom vinske degustacije „Osjeti, okusi….škrlet“ vođene od strane enologa dipl.ing. agr. Krešimira Hrena, sudionici su slijepo kušali 8 uzoraka sorte škrlet berbe 2017. godine članova Udruge – Florijanović, Ilovčak, Jaram, Kezele, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić i izabrali najškrlet 2017. godine. Degustacija je vođena s osvrtom na 3 parametra u vinu: aromu, harmoniju i doživljaj vina nakon kušanja. “Škrleti berbe 2017. su odlične, standardne kvalitete. Proizvođači su postigli zamjetan napredak, a vina možemo okarakterizirati kao zavodljiva, ljetna, lepršava, svježa i pitka”, naglasio je enolog Hren.

Nakon stručnog dijela, zabavni dio ŠkrletOVO PARTY okupio je dvjestotinjak posjetitelja koji su kušali vina i u razgovoru s vinarima dobili priliku bolje se upoznati o posebnostima ove authotone moslavačke sorte. Uz škrlete iz redovne berbe 2017. predstavljena su i specijalna vina poput škrleta kasne berbe, orangea, odležanog, pa čak i pjenušavog. Kako dobra kapljice najbolje ide uz dobre zalogaje i glazbu, posjetitelji su mogli uživati i u ponudi mesnih specijaliteta, hrskavih bučnica te domaćih bučinih ulja, a za glazbeni ugođaj zaslužan je bio duo „Fine & Jazzy Bouquet“.

Drugo po redu ŠkrletOVO organizirano je u cilju promocije škrleta kao simbola Moslavine zajedničkom suradnjom Udruge škrlet Moslavina, Turističke zajednice i Grada Ivanić-Grada, koji je ujedno i pokrovitelj manifestacije.

Fotografije: Julio Frangen

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Prihvaćam