Ivanić-Grad pokreće brandiranje tradicionalnih autohtonih jela- „vankuša“ i “belih kobasa“

2019-12-06T10:14:34+01:006. prosinca, 2019.|

Ivanić Grad predstavio je hvalevrijednu inicijativu – brandiranje tradicijskih autohtonih specijaliteta pod nazivom „Očuvanje proizvodnje tradicijskih specijaliteta „bele kobase“ i moslavačkih „vankuša“.

U našem kraju postoje jela i pripravci koji nigdje drugdje ne postoje. Nama je cilj da ta jela dižemo na višu razinu, da budu prepoznatljiva u cijeloj državi, ali i šire! Ovo je početak priče i pred nama je dug i izazovan put. Ali, mi smo do sada sve izazove uspješno riješili.“ -izjavio je gradonačenik Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš.

Godinu dana traje ova ideja, koja bi svojom realizacijom značajno obogatila turističku ponudu i doprinijela obogaćivanju zavičajne gastro ponude.

Stvorili smo robne marke od dva proizvoda koja trebaju biti prepoznatljive potrošačima. A nakon toga, to može postati brand. Proizvode se stotinama godinama od graničarskog doba. Ovo je kolinjski specijalitet, bela kobasa možemo reći siromašan proizvod ali cijeni se tradicijska hrana. Bela kobasa se radi od svinjskog mesa, kukuruznog brašna aromatizirana je češnjakom, paprom i soli. „Vankuš“ je tijesto od pšeničnoga brašna za razvlačenje za štrukle ili kruh, s nadjevom od kravljega sira, jaja i kukuruznoga brašna.”

– izjavila je Marica Svetličić, Voditeljica projekta brandiranja.

Projekt se radio u 4 faze: Receptura i Proizvođači za ovu djelatnost, Analiza, Pravila izrade i proizvodnje, Predstavljanje.

Autohtoni (starosjedilački) regionalni proizvodi hrane imaju svrhu očuvanja kulture, povijesti i tradicije, odnosno identiteta regije te imaju značajnu ulogu u promociji regije i kreiranju prepoznatljivosti regije na temelju vrlo diferenciranog identiteta. Izravna veza proizvoda s određenim zemljopisnim područjem daje dodatnu vrijednost i prepoznatljivost tom području te pridonosi ruralnom i turističkom razvoju i prepoznatljivosti.

Nakon predstavljanja održalo se kušanje tradicijskih specijaliteta uz sljubljivanje s autohtonim vinima Škrlet poznatih vinara Kezele  i Voštinić.

__________________________

„Vankuš“ je tijesto od pšeničnoga brašna za razvlačenje za štrukle ili kruh, s nadjevom od kravljega sira, jaja i kukuruznoga brašna.

„Bele kobase“ su kobasice nadjevene mesom i kukuruznim brašnom sa začinima.

 

Oba su specijaliteta nastala u nekadašnja siromašna vremena od namirnica koje su bile dostupne u domaćinstvima, pripremala su se često, a danas su prava rijetkost.

   

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Prihvaćam