Clear Trenutna temperatura: 1°C
Tlak zraka: 104 mb
Rel. vlažnost: 86%
Vjetar: 0 m/s WSW

Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada

Facebook logo
Bucijada logo
SEH logo

Lan

Kako je sve počelo?

Lan i tkalačka radionicaPočelo je, naravno, prije puno stoljeća, prije prvih tvornica tkanina, prije etno-modnih revija i robnih kuća s konfekcijskom odjećom. Počelo je, dok se na većini polja u Moslavini i Posavini uzgajao lan i konoplja, dok je svaka kuća imala svoj tkalački stan i vrijedne ženske ruke koje su tkale metre i metre platna za plahte i jastučnice, ručnike i stolnjake, odjevne predmete, crkveno ruho i opremu za obiteljske i pučke svečanosti, za rođenja i krštenja, svadbe i pogrebe, svetak i petak…

Područje Ivanić-Grada i obližnjih sela poznato je i danas po prelijepim nošnjama, prepunim bogatih, tkanih i vezenih ukrasa šarenih boja, među kojima prevladava crvena, a nisu zanemarene niti brojne druge kombinacije boja i uzoraka. Posebna maštovitost i ustrajnost u održavanju tradicija tkanja i vezenja održala se među ženama Posavskih Brega i Zaklepice, stoga ne iznenađuje da je upravo tu, među vrijednim tkaljama-čuvaricama starih znanja i vještina iznikla ideja da se dio tog bogatstva iskoristi za izradu uporabnih predmeta i kvalitetnih, autentičnih suvenira od lana koji će svojom izvornošću i ljepotom nositi sjećanja na pučku tradiciju ivanićkog kraja diljem Hrvatske i drugih zemalja svijeta.

Projekt Lan i tkalačka radionica započeo je 1997. u Zaklepici, na imanju obitelji Prodan, gdje se uz pomoć i poticaj Lady Jadranke Beresford Peirse iz Londona, poznate donatorice za očuvanje hrvatske kulturne baštine te Agronomskog fakulteta iz Zagreba nakon dugih desetljeća opet posijao lan. Projekt je pokrenut na inicijativu ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Palme Klun Posavec i voditeljice cjelokupnog projekta.

Zašto je sve počelo?

Suština projekta bila je obnova sijanja lana i tradicijske prerade te obnova tekstilnog rukotvorstva (tkanja na tkalačkom stanu) kao mogućnosti očuvanja kulturne i etnografske baštine ivanićgradskog prostora.

Tko je sve upoznat s projektom?

  • Do sada je projekt predstavljen nizom izložbi te okruglim stolovima i razgovorima o mogućnostima proširenja projekta u gospodarskom i kulturnom značenju.
  • Prezentiran je u Bruxellesu, Münchenu, Firenzi, Londonu, Parizu, Zagrebu i Dubrovniku.
  • Medijski je popraćen u “Vrtu” Večernjeg lista, Jutarnjem listu, Vjesniku, Elle-u, turističkim vodičima, u časopisu Hause and Garden iz Londona.
  • Prikazan je u mnogim televizijskim i radio emisijama kao primjer kulturološkog, etnološkog, ekološkog i turističkog hrvatskog proizvoda.

Kakva su postignuća?

prvo - Laneni ručnik sastavni je dio košarice suvenira Zagrebačke županije jer je osvojio prvo mjesto u izboru suvenira Zagrebačke županije 2002. te grada Ivanić-Grada 2005.

drugo - Sastavni dio projekta je organizacija tečajeva tkanja (u proljeće i jesen) u Pučkom otvorenom učilištu u Ivanić-Gradu.

treće - Projekt Lan i tkanje podupire grad Ivanić-Grad te Zagrebačka županija, Agronomski fakultet u Zagrebu te Turistička zajednica Zagrebačke županije.

četvrto - U sklopu projekta Lan i tkalačka radionica revitaliziran je uzgoj i prerada lana, a  kreativnim tkalačkim radionicama stare vještine tkalja prenose se i na mlađe naraštaje, a sve to u cilju očuvanja tradicijskog zanimanja. Upravo zbog toga ovaj projekt ima gospodarsku i kulturnu vrijednost i više je nego prihvatljiv model spajanja tradicionalnog i suvremenog kulturnog življenja ovoga kraja.

LAN GRANDIS d.o.o.

Lan GrandisObitelj Prodan, kao i mnoge druge obitelji Posavine, bavi se proizvodnjom lana i lanenih proizvoda za vlastite potrebe od početka prošlog stoljeća. U to vrijeme tkale su se nošnje za svakodnevnu upotrebu kao i za različite svečane prigode. Osim kompletnih nošnji izrađivale su se i suknje, košulje, hlače, pregače i ručnici. Posljednjih 30 godina obitelj Prodan bila je sudionik na brojnim izložbama posavsko-moslavačko-prigorskog kraja, u zemlji i inozemstvu. Na njima je održavala radionice tkanja na tkalačkom stroju. Tijekom posljednjih desetak godina Marija Prodan izrađuje (tka) narodne nošnje za kulturno umjetnička društva u zemlji i inozemstvu.