Mostly cloudy Trenutna temperatura: 10°C
Tlak zraka: 102 mb
Rel. vlažnost: 87%
Vjetar: 2 m/s W

Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada

Facebook logo
Bucijada logo
SEH logo

Održana 14. Bučijada u Ivanić-Gradu

20181021_bucijada_final_0042Više od 70.000 ljudi posjetilo četrnaestu Bučijadu u Ivanić-Gradu
U Ivanić-Gradu se od 19. do 21. 10. 2018. održala, već četrnaestu godinu za redom, najposjećenija turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija Bučijada. Ove godine Bučijadu je posjetilo oko 70 000 gostiju iz cijele Hrvatske i susjednih država! Okosnica manifestacije je prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda na kojem izlaže preko 200 izlagača.

Svečanom otvorenju 14. Bučijade uz gradonačelnika Ivanić-Grada Javora Bojana Leša, prisustvovali su izaslanik premijera Vlade Andreja Plenkovića, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mato Čičak, te izaslanik predsjednice RH Mato Granić. Župan Stjepan Kožić je ispred Zagrebačke županije, koja je pokrovitelj Bučijade, zahvalio Turističkoj zajednici Grada Ivanić-Grada i ostalim organizatorima na kvalitetnoj pripremi, te istaknuo kako ova manifestacija spada među najveće u županiji.
Četrnaesto izdanje Bučijade u subotu je službeno otvorio izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Mato Granić. Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš istaknuo je u pozdravnom govoru: „Bučijada je iz godine u godinu sve bolja; prerasla je u značajnu manifestaciju koja zaokružuje proizvodnju i turizam – kompletan doživljaj i kompletnu ponudu. To je koncept koji je naišao na odličan odaziv ljudi, te svake godine ima sve više posjetitelja, samo danas će trideset tisuća posjetitelja doći na Bučijadu. U godinama koje su ispred nas očekujem da kroz pojačanje proizvodnje dobijemo još više OPG-ova i proizvođača koji će proizvodnju bučinog ulja i proizvoda od buče osiguravati svoju egzistenciju.“

Za vrijeme trajanja manifestacije 19. – 21. listopada u Ivanić-Gradu organizirana je bogata i raznolika ponuda za sve posjetitelje!

Park skulptura i instalacija „Buča kao inspiracija“ otvoren je u petak, 19. listopada u gradskom parku u centru za sve posjetitelje, te naravno umjetnike i kreativce koji su na temu buče predstavili 9 instalacija i skulptura.

Okosnica manifestacije i ove godine bio je prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča te ostalih eko-etno proizvoda, a posjetiteljima se predstavilo više od 200 izlagača. U maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u subotu 20. listopada održan je stručni skup Bučina pogača i brašno i njihove nutritivne vrijednosti i Brendiranje bučinog ulja kao suvenira kontinentalne Hrvatske u organizaciji Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske na kojem je sudjelovalo trideset pet proizvođača bučinog ulja i osamdeset OPG-ova i dvadesetak ekoloških poljoprivrednih gospodarstava.

Za posjetitelje, od najmlađih do najstarijih, organizirani su zabavni sadržaji: vožnja tradicijskom i Buča kočijom, Bučko vlakićem, te igraonice i radionice za najmlađe, kazališne predstave, izložbe, koncerti, promocije, etno program te bogata gastro ponuda jela od buča u restoranima i gastro šatoru, te ponuda piva od buče. Na Škrlet corner “ŠkrCo” održana je prezentacija autohtone sorte vina škrlet udruge Škrlet. Za posjetitelje iz Zagreba je organiziran turističko-izletnički vlak „Bučko express”.

Bogat cjelodnevni program nastavio se i u večernjim satima uz koncert T.B.F.-a!

U nedjelju 21. listopada, kuma 14. Bučijade Karmela Vukov Colić primila je počasnu lentu na glavnoj pozornici, a potom nastavila druženje s posjetiteljima.

Posebna vrijednost Bučijade je što su u organizaciju manifestacije bili uključene svi: javne ustanove, udruge, društva i ugostitelji s područja Ivanić-Grada!

Organizator: TZG Ivanić-Grada

Suorganizatori: Grad Ivanić-Grad, Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske, Pučko otvoreno učilište Ivanić-Grad, Komunalni centar Ivanić-Grad d.o.o., Muzej Ivanić-Grada, Vatrogasna postrojba i zajednica Ivanić-Grad, KUD-ovi, udruge, ugostitelji i građani Ivanić-Grada

Pokrovitelji: Grad Ivanić-Grad, Zagrebačka županija, Hrvatska turistička zajednica

Medijski pokrovitelji: Obiteljski radio Ivanić, portal „Volim Ivanić“, Krijas

Sponzori: INA d.d., PBZ, OIV, HEP, Ivanićplast d.o.o., MI-MARIS d.o.o., ECP d.o.o., Erste banka

Fotografije: Zoran Ožetski i Marko Tušek

tz_hrvatska_1
z_zupanija_1
ivg_1
ina_1
pbz_1
oiv_1
hep_1
mimaris_1
ecp_1
ivanicplast_1
ori_1
volim_ivanic_1