Mostly cloudy Trenutna temperatura: 10°C
Tlak zraka: 102 mb
Rel. vlažnost: 87%
Vjetar: 2 m/s W

Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada

Facebook logo
Bucijada logo
SEH logo

Natječaj „Park kao inspiracija“, službena objava

20171013_park_inspiracija_0005Službeno Vas obavještavamo da je 1. nagradu na natječaju „Park kao inspiracija“ koji se provodio u sklopu 13. Bučijade osvojila instalacija „Stalak za bicikl“ od mladog autora Davida Kramarića.
Čestitamo!

Moramo istaknuti da su nas ove godine gotovo sve skulpture i instalacije podjednako oduševile, te da je izbor bio iznimno težak. Nijanse temeljene prvenstveno na kriterijima propisanim u natječajnoj dokumentaciji, a koji su korištenje elementa buče, filozofija oblikovanja i usklađenost rješenja s prostorm Parka, ipak su presudile da 1. nagrada odlazi Davidu.

Uz instalaciju „Stalak za bicikl“u uži izbor ušle su i  skulpture/instalacije “Abakus“, „Doručak kod Tiffanya“, te „Sjemenke za neku novu buču“.
Prema pojediničnimkriterijim pohvaljujemo slijedeće skulpture:
a) korištenje elementa buče  - „Doručak kod Tiffanya“, „Abakus“, „Sjemenke za neku novu buču“
b) filozofija oblikovanja - „Samo opušteno“, „Doručak kod Tiffanya“, „Padam u jesen“
c) usklađenost rješenja s prostorom Parka -  „Sjemenke za neku novu buču“, „Kiša buča“,„Čuvari izvora“

Važno je istaknuti da su pojedine skulpture i instalacije, osobito „Samo opušteno“, „Abakus“ i „Doručak kod Tiffanya“, plijenile ogromnu pažnju posjetitelja, te budući da nam je javno mnijenje također vrlo važno uz izbor Stručne komisije proveden je i javni izbor za najbolju skulpturu i instalaciju koji se provodio na FB stranici TZG Ivanić-Grada.  Prvu nagradu po mišljenju javnosti odnosi „Doručak kod Tiffanya“. Čestitamo!

Hvala Vam na Vašim divnim radovima kojima ste posjetitelje Bučijade i naše sugrađane potaknuli na razmišljanje i maštanje, na igru, te na sjedenje i opuštanje u parku. Nadamo se da se vidimo i dogodine!

S ciljem poboljšanja organizacije svi Vaši komentari vezani uz ovaj dio manifestacije Bučijade su dobrodošli, te nam ih slobodno pošaljite kako bismo dopunili evaluaciju provedbe ovogodišnjeg Parka skulptura i instalacija od buča.

Komentari članova komisije na odabrani rad:
„Odabran rad je najpromišljeniji, idejno najdorađeniji i izvedbeno najzahtjevniji rad.
Proizašao je iz jednog širokog istraživačkog konteksta, vizualno je naslonjen na zadani motiv koji je lijepo razrađen, funkcionalno dobro promišljen i prostorno definiran uz park.“

Alen Novoselec,  prof. likovne kulture, izv. prof na ALU

“Višestruka stilizacija motiva - kroz oblik, kroz boju, dimenziju i materijal bila je za autora skliski teren, no krajnji dojam je ipak dojam dovršenosti, originalnosti i dojam kvalitetnog znaka koji u sebi objedinjuje vizualne estetske ali i funkcionalne kriterije natječaja…”
Ivana Ožetski,  mag.art.prof. likovne kulture

„Izuzetno je zanimljiv autorov izbor stiliziranja “nevidljivog“ elementa buče - koštice  koji se temelji na sjećanjima iz njegova djetinjstva, te dodjeljivanje dodatne funkcije samoj instalaciji koja proizlazi iz istraživanja o gradu Ivanić-Gradu, te temi biciklizma (biciklistički klub -Stjepan Grgec-mogućnost dolaska na Bučijadu biciklom-zdravo kretanje i dr.). Također vrlo je pohvalno promišljanje o prostoru u koji se instalacija smješta, te predlaganje više lokacija za instalaciju iako uzimajući u obzir prvenstveno funkciju - stalak za bicikl. Iz tog je razloga uz preporuku Stručne komisije za vrijeme Bučijade instalacija/urbana oprema postavljena na zelenoj površini kako bi se istaknula prvenstveno njena uloga kao instalacije, dok se funkcija  iščitavala tek kroz smještaj bicikla uz instalaciju.“
Srna Krtak, mag.ing.prosp.arch.

Srna Krtak, mag.ing.prosp.arch
Predsjednica Stručne komisije za ocjenjivanje skulptura i instalacija