Mostly cloudy Trenutna temperatura: 15°C
Tlak zraka: 102 mb
Rel. vlažnost: 93%
Vjetar: 0 m/s N

Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada

Facebook logo
Bucijada logo
SEH logo

Održana 11. Bučijada u Ivanić-Gradu

obitelj_buckoU organizaciji Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem, Komunalnim centrom, Vatrogasnom zajednicom i Javnom vatrogasnom postrojbom, DVD Deanovec, dječjim vrtićima, školama, udrugama, KUD-ovima, GDCK Ivanić-Grad, ugostiteljima i građanima Ivanić-Grada u Ivanić-Gradu je 17. i 18. listopada 2015. godine održana tradicionalna, gospodarsko-turistička i gastronomska manifestacija - 11. Bučijada.
Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljstvom Grada Ivanić-Grada, Zagrebačke županije, medijskim pokroviteljstvom Obiteljskog radio Ivanića, Portala Volim Ivanić i Radio 101, te uz sponzorstvo INA d.d. i Zagrebačke banke.

Na više lokacija u Gradu održani su izložbeno-prodajni sajmovi, tako se na gradskoj tržnici Maznica nalazio izložbeno-prodajni sajam buča, proizvoda od buča, hrane i ostalih eko-etno proizvoda, na vanjskom dijelu tržnice Maznica održan je Sajam eko hrane/SEH. U šatoru na Trgu Vladimira Nazora bio je sajam bučinog ulja proizvođača s područja cijele Hrvatske. Na Trgu Vladimira Nazora, u Ulici kralja Tomislava te u Moslavačkoj ulici održan je izložbeno-prodajni sajam eko-etno suvenira. Manifestacija je okupila preko 250 izlagača iz cijele Hrvatske te oko 15.000 posjetitelja. Na dvodnevnom sajmu predstavila su se svojim bučama, proizvodima i jelima od buča te mnoštvom poljoprivrednih i drugih proizvoda obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge i pojedinci, ne samo s područja Grada Ivanić-Grada i okolice već i sa šireg područja Hrvatske.

I ove godine su članovi Fašničke udruge „Žaba“, kao maskote „Vesele buče“ oba dana pratili putnike vlaka „Bučko express“ iz Zagreba.

Dvodnevnu manifestaciju otvorio je izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković, a župan Stjepan Kožić i gradonačelnik Javor Bojan Leš pozdravili su prisutne na svečanom otvorenju. VA Milka Trnina i Udruga „Tvornica smijeha“, te KUD iz prijateljskog grada Trilja nastupom su upotpunili program.

U sklopu manifestacije održan je Stručni skup „Prehrambene i zdravstvene tvrdnje za bučino ulje – prezentacija rezultata projekta“.

Organizacijom sajma bučinog ulja s edukativnim sadržajima i kušanjem bučinog ulja promoviraju se proizvođači bučinog ulja iz cijele Hrvatske, udruženih u Udrugu proizvođača bučinog ulja RH. Na izložbeno-prodajnom sajmu bučinog ulja bilo je 25 izlagača te su se posjetitelji mogli educirati o bogatom, specifičnom i jedinstvenom okusu bučinog ulja te o koristima u kulinarstvu.

Uz bogat kulturno-zabavni program za sve generacije, posjetitelji su mogli vidjeti narodne običaje domaćih folklornih društava, brojne izložbe te posjetiti tradicijski čardak.

Ove godine Društvo prijatelja prirode organiziralo je 2. susret planinara, 2. izložbu gljiva te posjet Poučnoj stazi šume Marče. Također, organizirana je i biciklijada od Zagreba do Ivanić-Grada Bučko bike.

Za najmlađe posjetitelje održano je dvadesetak edukativnih radionica, igraonica, kazališnih predstava te vožnja buča kočijom s Pepeljugom i Princem. Restorani s područja Grada i ove su se godine iskazali kao pravi ugostitelji te tijekom cijelog mjeseca nude bogat izbor jela od buča.

U subotnjim večernjim satima posjetitelje Bučijade zabavljali su Puhački orkestar, grupa „Stidljiva ljubičica“, a nakon njih tamburaški sastav Mejaši.

U nedjelju je naša sugrađanka, glumica Amanda Prenkaj primila lentu kume 11. Bučijade te obišla štandove na sajmu.

Tradicionalna dodjela nagrada 11. Bučijade održala se na glavnoj pozornici na Trgu Vladimira Nazora. Nagrade su dodijeljene u 18 kategorija, najuspješnijim u haiku i foto natječaju, izboru najmanje, najveće i najoriginalnije buče, štanda, izloga, okućnice, instalacije s bučom, slatkog i slanog kolača od buče i ugostiteljskog objekta. Sretnim dobitnicima nagrade su uručile direktorica TZG Ivanić-Grada Ankica Bešter i kuma 11. Bučijade, glumica Amanda Prenkaj.

Posjetitelji Bučijade u uživali su nastupima domaćih KUD-ova i udruga te glazbenih sastava „4 town blues band“, The Roomors“, „Od Bacha do sevdaha“, „Rio“, Mirka Švende Žige i ostalih.