Accuweather failure notice:
Connection Error:http_request_failed

Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada

Facebook logo
Bucijada logo
SEH logo

47. Memorijal Stjepan Grgac u Ivanić-Gradu

20170817_grgac_najavaU Ivanić-Gradu će se u nedjelju 20. kolovoza 2017. pod pokroviteljstvom Grada Ivanić-Grada, Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije i MUP-a RH,
održati velika sportska manifestacija 47. Memorijal Stjepan Grgac, cestovna međunarodna biciklistička utrka koja se boduje za KUP Hrvatske 2017. u kategoriji početnika, kadeta, juniora i seniora, a na utrci voze i veterani i žene. Organizator ovog natjecanja, Biciklistički klub „Ivanić“ iz Ivanić-Grada očekuje nastup oko 250 biciklista iz svih klubova Hrvatske, na toj  utrci sudjeluju i biciklisti iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske i drugih zemalja iz regije.
Ove godine Memorijal se vraća na staru stazu po kojoj su se utrke održavale dugi niz godina: od Ivanić-Grada preko Križa i Popovače pa do Kutine i Garešnice.
Start i cilj utrka u svim kategorijama je u Ulici Kralja Tomislava u Ivanić-Gradu, ispred Doma umirovljenika.
POZIVAMO VAS da dođete u centar Ivanić-Grada od 9,00 sati na dalje i bodrite najbolje bicikliste Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije i Mađarske!
S obzirom na propise utvrđene Cestovnim pravilnikom Hrvatskog biciklističkog saveza, mlađe kategorije biciklista-početnici moraju startati odvojeno te će raspored starta utrka biti ovakav:
VETERANI I ŽENE 09:00 sati
POČETNICI DO13 10:00 sati
POČETNICI DO14 10.50 sati
POČETNICI DO15 11:35 sati
SENIORI 12.55 sati
JUNIORI 13.10 sati
KADETI 13:25 sati

STJEPAN GRGAC – NAJBOLJI HRVATSKI BICIKLIST SVIH VREMENA

Stjepan Ljubić Vojvoda, vrhunski biciklist i novinar objavio je i proglasio Stjepana Grgca “najboljim hrvatskim koturašem svih vremena” . Impozantan je niz njegovih izvanrednih rezultata na domaćim i međunarodnim utrkama o čemu svjedoče novinski naslovi i fotografije te velika zbirka pokala, medalja i drugih vrijednih nagrada koje je osvojio, koje se čuvaju u kući obitelji Grgac u Kundekovoj 7 u Ivanić-Gradu.
Sportska karijera Stjepana Grgca trajala je od 1927. do 1939. godine. Vozio je za svoj matični klub “Sokol” koji je kasnije promijenio ime u “Zagreb 1887“. Kao standardni i najbolji član reprezentacije ondašnje Jugoslavije bio je najbolje plasirani član reprezentacije na utrci “Oko Mađarske” 1934. godine, treći na utrci Beč-Graz (192km) 1934., drugi na utrci “Oko Rumunjske” (2247 km, 12 etapa) 1935. Posebno mjesto u njegovoj karijeri predstavlja nastup na Tour de France 1936. godine. kada je kao član reprezentacije Jugoslavije izdržao 14 najtežih etapa, ali je zbog vremenske rampe morao odustati. Tako je postigao rezultat kojeg desetljećima nakon Stjepana Grgca neće ponoviti ni jedan biciklist s ovih prostora. Uspjelo je to tek 2003. Vladimiru Miholjeviću koji je završio Tour de France, ali vozeći za talijanski klub. Više informacija u tekstu u privitku.

MEMORIJAL STJEPAN GRGAC
U čast i spomen na Stjepana Grgca BK”Ivanić”, od osnutka kluba 1971. pa do danas, organizira svake godine cestovnu biciklističku utrku “MEMORIJAL STJEPAN GRGAC”. Od prve utrke na kojoj je bilo dvadesetak sudionika, prerasla je u međunarodnu sportsku manifestaciju s preko 250 biciklista iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske… Prvo se utrka bodovala za Prvenstvo Hrvatske, a danas se boduje, kao jedna od svega nekoliko utrka u Hrvatskoj koje imaju takav status, za KUP Hrvatske.
Vremenom, “Memorijal Stjepan Grgac” je u Hrvatskoj postala pojam za odlično organiziranu biciklističku utrku te je kao takva dobila i priznanje Skupštine Hrvatskog biciklističkog saveza.

Kontakt za informacije: www.bk-ivanic.hr
Mario Biršić – predsjednik kluba
telefon: +385 98 288 107
e-mail: mario.birsic@bk-ivanic.hr
Andrija Matković – tajnik kluba
telefon: +385 98 9397 105
e-mail: andrija.matkovic@bk-ivanic.hr

Poziv na 47. Memorijal Stjepan Grgac - tekst i satnica natjecanja